09 SEPTEMBER 2024

Tien tips voor VvE’s die willen verduurzamen

Als Vereniging van Eigenaren (VvE)  met de ambitie om te verduurzamen, sta je voor een pittige kluif. Gelukkig zijn jullie niet de eersten. De VvE van een appartementencomplex aan de Steijgerweg in Strijp lukte het om een flinke verduurzamingsslag te laten uitvoeren. In dit eerder verschenen artikel lees je meer over dat proces. Slimmer Koper en VvE-bestuurder Julinka en VvE-beheerder Evelien Poppelaars van vb&t delen hieronder de lessen van dit traject.

1. Bereid je voor op een lang traject

Evelien: “Bij een eigen woning kies je na wat uitzoekwerk een aannemer om de verduurzaming uit te voeren en je gaat aan de slag. Maar als VvE heb je te maken met bouwvergunningen, wetgeving, onderzoeken en draagvlak. Zelfs als er niets tegenzit, ben je al gauw minstens een jaar bezig.”

2. Ga samen sparen

Evelien: “Verhoog de VvE-bijdrage zodra het voornemen er is om te verduurzamen. Het is namelijk een flinke investering. Door samen te zorgen voor een goed gevulde spaarpot, demp je de onvermijdelijke verhoging die nodig is om de rekening te betalen.”

3. Breng wensen en grenzen in kaart

Evelien: “Begin met een inventarisatie van ieders wensen. Prioriteer deze met elkaar. Peil ook tot welke maximale verhoging van de eigen bijdrage iedereen bereid is. Dit zijn de belangrijkste richtlijnen voor het offertetraject.”

4. Neem gepland groot onderhoud waar mogelijk mee

Julinka: “Geplande klussen die niet gericht zijn op duurzaamheid kun je meenemen. Wel zo gemakkelijk en het kan kosten schelen omdat het deel uitmaakt van een grote hoop. Zelf hebben we meteen de algemene ruimten laten aanpassen aan de nieuwste brandveiligheidseisen.”

5. Zorg voor kennis van de mogelijkheden en verplichtingen

Julinka: “We meenden al een heel eind op weg te zijn met de technische tips die we kregen van een aannemer die een offerte uitgaf. Totdat een gespecialiseerd bureau ons wees op een stapel juridische en financiële kwesties die ook nog een rol spelen. Vergunningen en subsidies bijvoorbeeld. Dat is niet het terrein van een aannemer. Die kennis moet je dus zelf of via experts verzamelen.”

6. Onderzoek of je één partij wilt of meerdere specialisten

Evelien: “Bij een uitgebreide verduurzaming kun je ervoor kiezen al het werk bij één aannemer neer te leggen. Dan heb je maar één partij om mee te schakelen en dat kan tijd en moeite schelen. Nadelen kunnen zijn dat het je afhankelijk maakt, en je krijgt misschien niet de beste prijs. Kijk wat past bij jullie situatie.”

7. Zorg voor veel communicatiemomenten

Evelien: “Voor voldoende opkomst en draagvlak moet je als VvE-bestuur voortdurend informatie delen en je oor te luisteren leggen. Dat kan met informatiebijeenkomsten, flyers, posters, kopjes koffie en praatjes in de hal.”

Julinka: “Ook als de kogel door de kerk is, blijft communicatie met alle VvE-leden belangrijk. Het is een enorme onderneming, vergis je niet. Kies daarom ook voor leveranciers die goed zijn in communicatie. Zo hadden wij een partij die veel in de woningen moest zijn. Zij gingen vooraf bij elke eigenaar op de koffie. Ze legden dan uit wat de bedoeling was, beantwoordden vragen en lieten een planning achter. Dat werd enorm gewaardeerd. Anderzijds hadden we ook een leverancier die z’n afspraken met bewoners geregeld niet nakwam. Dat gaf veel ergernis en extra werk.”

8. Help medebewoners een besluit te nemen

Julinka: “Zoek een manier om keuzes behapbaar te maken voor alle bewoners. Wij hadden bijvoorbeeld een set van basismaatregelen samengesteld. Daarbij bedachten we vier scenario’s met aanvullende maatregelen, oplopend van niets extra’s doen boven op het bestaande meerjarenplan, tot het vervullen van alle verduurzamingswensen. Elk scenario had een uitgewerkt prijskaartje. Dit hebben we voorgelegd aan de VvE. Dat beviel uitstekend.”

9. Overweeg professionele begeleiding

Julinka: “Er komen veel technische en juridische zaken kijken bij een verduurzaming. Er zijn gespecialiseerde bureaus op de markt die VvE’s hierbij kunnen begeleiden. Wij besloten zo’n partij in de arm te nemen toen we maar geen geschikte aannemer konden vinden. Dankzij hun scherpe onderhandeling met leveranciers en kennis van subsidies heeft die investering zich dubbel en dwars uitbetaald. Bovendien hielden ze de vaart erin en namen ze ons veel werk uit handen.”

10. Maak gebruik van subsidies en leningen

Evelien: “Verdiep je in beschikbare subsidies en leningen. Een bekende lening is bijvoorbeeld het Nationaal  Warmtefonds. Voor sommige kom je alleen in aanmerking als je meerdere maatregelen neemt. Het kan dan lonen om de klussenlijst uit te breiden met werkzaamheden die eigenlijk voor later geagendeerd staan in het meerjarenonderhoudsplan. Presenteer je het kostenplaatje van de verduurzaming aan je mede-eigenaars? Verwerk daar dan de subsidies in. Elke euro minder is er eentje.”

Verduurzaming Steijgerweg

Het wooncomplex aan de Steijgerweg stamt uit 1972 en telt 40 appartementen. 26 zijn in bezit van Slimmer Kopers, de rest is eigendom van Trudo.

In het kader van verduurzaming zijn de bergingen, garages, balkons, galerij en de woningen aan de buitenkant geïsoleerd. Er is asbest  gesaneerd en de ramen zijn vervangen door HR++-glas. De algemene ruimten zijn aangepast naar de nieuwste brandveiligheidseisen. De feitelijke verbouwing duurde slechts twee maanden. Maar daar ging vier jaar aan uitzoeken, overleg en informeren aan vooraf.

De kosten bedroegen bijna negen ton. Ruim 40% betaalde de VvE uit haar reservepot voor groot onderhoud. Voor het overige deel sloot ze een lening af. Dankzij de verduurzaming hebben alle woningen een grote sprong gemaakt in energielabel: ze zijn van E of F naar A of B gegaan.

Meer weten over hoe het proces aan de Steijgerweg verliep? Lees het hier.