12 SEPTEMBER 2024

‘Zelfs als alles goed geregeld lijkt, word je er als VvE wijzer van’

VvE’s die hun gebouw willen verduurzamen, mogen hiervoor een speciale cursus volgen. Die biedt de gemeente Eindhoven gratis aan. Dat geldt natuurlijk ook voor Slimmer Kopers van een appartement. In drie dagdelen krijgen VvE-vertegenwoordigers de mogelijkheden en aandachtspunten voor de verduurzaming van hun eigen gebouw uitgelegd. Evie Smits, beleidsadviseur bij Trudo, probeerde de cursus uit.

De eerste middag van de cursus draait om juridische vraagstukken. “Een juridisch specialist van VvE Belang legde kraakhelder aan mij en mijn medecursisten uit – twee duo’s die elk een VvE vertegenwoordigde – met welke wet- en regelgeving je als VvE rekening moet houden als je onderhoud wilt plegen. Bijvoorbeeld wat de rechten en plichten zijn rond het verhogen van de eigen bijdrage als een VvE te weinig in kas heeft voor onderhoud.

Juridische eyeopeners

We leerden ook over de onderzoeksplicht die je als VvE hebt als je wilt verduurzamen. Dat dat verder gaat dan de flora en fauna rond je gebouw, was een eyeopener voor ons allemaal. Zo moet je ook onderzoek doen naar de deugdelijkheid van de aannemer die je in de arm neemt. Zet die bijvoorbeeld zwartwerkers in, dan ben je daarvoor als VvE aansprakelijk. Ook liepen we de huishoudelijke reglementen en splitsingsakten van beide aanwezige VvE’s door. Dat leverde interessante gesprekken op, waarbij iedereen van elkaars situatie leerde.”

Met eigen ogen zien wat mogelijk is

Op middag 2 staat de bouwkundige kant van verduurzaming centraal. “Dit vond plaats in een grote hal in Rotterdam. Daar kon je op eigen gelegenheid naartoe of via vervoer dat de gemeente regelde. Daar informeerden ze ons over allerlei technieken en mogelijkheden. Van warmtepompen tot zonnepanelen en van verwarmingspanelen tot natuurlijke dakisolatie.

“Alles waarover ze vertelden, was ook te zien in de hal. Ik vreesde een beetje voor een lange tour langs elk apparaat en product, maar dat was gelukkig niet zo. Degene die ons rondleidde vroeg in wat voor een gebouw iedereen woonde en wat we wilden zien. Daardoor zagen we alleen dat wat interessant was voor onze groep.”

Kosten die je niet verwacht

Op de laatste middag van de cursus stonden twee onderwerpen op de agenda: financiën en draagvlak. “Ook dit was aangenaam praktisch ingestoken. Een specialist van VvE Belang vroeg iedereen naar hun onderhouds- en verduurzamingsdoelen en de daarvoor beschikbare middelen. Vervolgens pakte hij het whiteboard er weer bij en tekende hij voor iedere genoemde maatregel de bijkomende kostenposten uit.

“Zo weet ik nu dat er valbeveiliging moet zijn als een uitvoerder het dak op moet, bijvoorbeeld voor het leggen van zonnepanelen of om de staat van de schoorsteen te bekijken. Anders ben je als VvE aansprakelijk als de uitvoerder iets overkomt. En is er nog geen valbeveiliging? Dan moet je een steiger huren en een vergunning regelen. Zo kwamen er nog veel meer bijkomende kosten langs waar je als leek echt niet aan denkt.”

Liever koffiedrinken dan appen

Tot slot de vraag: hoe zorg je als VvE voor draagvlak? “Verduurzaming vraagt veel overleg. Je kunt het niet afdwingen. Ze vertelden ons dat het helpt om een enthousiaste kartrekker te zoeken. En dat communiceren via app en mail verleidelijk is, maar dat even op de koffie gaan vaak beter werkt.”

Aanrader voor elke VvE

Evie beveelt de cursus aan aan iedereen die in het bestuur of een duurzaamheidscommissie zit van een VvE. “Zelfs als alles al goed geregeld lijkt, word je er als VvE wijzer van. De cursus is keurig geregeld, de informatie wordt duidelijk en aansprekend verteld en het belangrijkste van alles: er is volop gelegenheid om vragen te stellen over je eigen gebouw. Voor latere vragen mag je altijd aankloppen en je krijgt een uitgebreid informatiepakket mee waarin alles nog eens op een rijtje staat, inclusief voorbeelddocumenten. Er is zelfs een terugkomdag!”

Over de cursus

  • De cursus bestaat uit 3 delen.
  • Elk deel duurt een middag.
  • Tussen elk deel zit een week.
  • Deel 1 en 3 vinden plaats in het centrum van Eindhoven. Het 2e deel vindt plaats in Rotterdam. Desgewenst regelt de gemeente vervoer naar Rotterdam.

Dit leer je:

  • Welke stappen moeten doorlopen worden om jullie gebouw te verduurzamen?
  • Wat zijn mogelijk interessante verduurzamingsregels voor jullie gebouw?
  • Welke adviezen zijn er voor het omgaan met de wensen en bezwaren van mede-eigenaren?
  • Wat zijn de belangrijkste financierings- en subsidiemogelijkheden?

Interesse?

Neem dan contact op met VvE Transitie Centrum Brabant. Zij inventariseren je situatie. Voldoe je aan de criteria? Dan word je uitgenodigd voor een voorlichtingsbijeenkomst. Hierin vertelt de gemeente Eindhoven over hun plannen en krijg je een introductie op de mogelijkheden op het gebied van verduurzaming.

Na deze bijeenkomst ontvang je een uitnodiging voor de cursus. Er bestaat ook nog een vervolgtraject. Of jouw VvE hiervoor in aanmerking komt, beoordeelt de gemeente. Dit hangt van jullie bouwkundige en financiële situatie.